Lisätty 12.02.2019
Hierontaan tulee usein asiakkaita, jotka kertovat lapojen välissä tuntuvasta kivusta ja kiristyksestä. Nämä yläselän alueen vaivat helpottavat hoitamalla koko hartiarenkaan aluetta, joka siis käsittää nivelet, lihakset ja lihaskalvot yläselässä, niskassa, hartioissa ja rinnassa. Hartiarenkaan alueella on monia lihaksia ja niiden ympärillä lihaskalvoja, monia luita ja niiden välisiä niveliä. Kun alueelle tulee vaiva, kyse ei juuri koskaan ole siitä, että siellä olisi vain yksi lihas tai nivel joka menee ns. "jumiin" vaan tämä "jumi" kertaa ongelmaa myös muihin kyseisen alueen toimintalinjan kudoksiin. Siellä on siis kipu tai kiristys, joka pitää hoitaa pois. Nyt käsitellään aihetta, miten.
Ammattitaitoinen hieroja näkee ongelma alueen usein jo asiakkaan astellessa sisään, mutta yleensä on myös hyvä testata ja kartoittaa tarkemmin. Pitkään kestäneessä hoitamattomassa yläselän kipu-/kiristystilassa voi olla tämä yksi jumi levinnyt koko alueelle, karkeasti muotoillen.
Mistä yläselän kipu johtuu
Useimmiten tilanne on sellainen, että rintalihakset ovat hyvin kireällä. Kireät rintalihakset vetävät hartioita eteen, jolloin myös lavat loitontuvat selkärankaan nähden. Tässä on muodostunut jatkuva venytystila lapoja lähentäviin lihaksiin. Tämä rintalihasten kireys ei usein edes tunnu rintalihaksissa, koska rintalihas on luonnostaan vahvempi suhteessa lapoja lähentäviin lihaksiin. Ongelma ratkeaa sillä, että hoidetaan yläselän aineenvaihdunta kuntoon ja tehdään avaava käsittely rintalihaksille. Kotona voit venytellä rintalihasta, mutta älä yritä venytellä lapoja lähentäviä lihaksia. Sen sijaan tee yläselkää vahvistavia liikkeitä ja keskity hyvään ryhtiin. Hierontahoidossa voidaan tarpeen vaatiessa myös kineesioteipillä korjata asentoa.
Yläselkää vahvistavia liikkeitä voi tehdä esimerkiksi kuntosalilla, jossa esim. kulmasoutu on tähän vaivaan erinomainen liike (oikein suoritettuna), tai sitten voit käyttää vaikka kahvakuulaa tai kuminauhaa. Kuminauhalla lapojen lähennys on aivan huippu tässä tilanteessa.
Toinen yleinen vaivan aiheuttaja on selän fasettilukot. Selkärangan nikamat niveltyvät toisiinsa fasettinivelten avulla, joiden tehtävänä on vakauttaa selkärangan liikettä. Esimerkiksi virheasennot voivat rasittaa kuitenkin niitä, jolloin ne voivat jäädä huonoon asentoon ja on muodostunut fasettilukko. Fasettilukon muodostuessa myös ympäröivät lihakset usein kiristyvät ikäänkuin tukemaan lukkiutunutta rankaa. Tällaisessa tilanteessa on tarpeellista saada lihaskireys pois ja fasettilukko vapautettua. Fasettilukon turvallinen avaaminen vaatii hieman selkärangan anatomisten ominaisuuksien tuntemista, joten en uskalla suositella itseavaamista. Itse voit kuitenkin esimerkiksi lämpöpakkauksella tai ihan liikunnalla lämmittää lihasta, lisäksi kohdista erisuuntaisia kiertoliikkeitä selkärankaan ja voit käyttää foamrolleria tai vastaavaa lihasten sekä lihaskalvojen avaamiseen. Joskus näillä konsteilla saa fasettilukon itsekin auki, mutta älä riuhdo väkisin muuten saattaa kudokset vaurioitua ja vihko kasvaa.
Myös rasituksen tuoma kipu on melko yleinen. Rasituksen saattelema kipu tuntuu yleensä lihaksessa itsessään. Rasitus voi tällöin olla esimerkiksi kuntosaliharjoittelu tai vaikkapa kova fyysinen työsuoritus. Tämän tilan hoitaminen saattaa ratketa ihan aineenvaihduntaa edistävänä käsittelynä, mutta joskus lihaksen lihasrunkoon voi muodostua triggerpiste. Trigger-pisteellä tarkoitetaan kohtaa lihasrungossa, jossa lihassyiden sarkomeereihin on muodotunut "pysyvä" supistustila. Tällaiset supistustilat eli trigger-pisteet usein myös heijastavat kipua myös laajemmalle alueelle. Tätä ei pidä sekoittaa hermopinteeseen, se on asia erikseen (trigger-pistekivussa ja hermopinneoireissa on eroavaisuuksia). Trigger-pistettä voi hakea myös itse esimerkiksi tennispallolla tai vaikka foamrollerilla (jossa nystyrät). Hae kivuliasta kohtaa, kun kivuliain kohta löytyy anna sille paine. Pidä painetta hetken esim. 30s.-60s., jos kipu alkaa hellittää paineen ollessa päällä, on kyse trigger-pisteestä.
Jo aikaisemmin mainitsemani hermopinne on myös melko yleinen. Tämä muodostuu tilaneessa, jossa esimerkiksi lihaskireys
painaa hermoa. Hermon viestin välitys häiriintyy joka voi ilmetä kipuna, puutumisena tai refleksien heikentymisenä. Hoitokeinona toimii kireän lihaksen avaaminen ja mahdollisesti hermoston toimintaan vaikuttaminen akupunktion avulla.
Hermopinteen lähtökohta voi myös löytyä ranganalueelta, josta hermopunokset lähtevät kohti hermotettavia alueita. Tähän puolestaan auttaa selkärangan käsittely siten, että vapautetaan hermolle tilaa. Hermopinteen hoidossa on tärkeää käyttää ammattilaista ainakin konsultoimassa, niitä ei ominpäin kannata lähteä riuhtomaan selvittämättä ongelman ydintä. Kehonhuolto Fix-U:ssa saat tilannekartoituksen, hoidon sekä ohjeet myös omahoitoon.
Yläselkäkivun hoito
Yläselän kivun hoito on turvallista terveydenhuollon ammattilaisen suorittamana ja ammattilaisen ohjeistamana, kun tilanne on saatu selville. Hoitokerralla vastaanotollani kartoitetaan tarkasti, mistä yläselkäkipusi johtuu. Joskus se johtuu kaikistä yllä mainitsemistani asioista, joskus vain osasta. Ongelmankartoitus on osa tehokasta hoitoa, siitä ei veloiteta erikseen mitään.
Hieronnassa saat siis tilannekatsauksen, hoidon sekä omahoito-ohjeet.
Yleensä koko hartiarenkaan alue on hyvä käsitellä huolellisesti. Hartiarenkaan huolelliseen käsittelyyn kannattaa varata 45min hieronta-aika.
Mikäli tahdot tarkemman kartoituksen sekä hoitavan käsittelyn varaa aika ajanvarauksestani